Levensverzekering en spaarhypotheek

Een levensverzekering hoort bij een spaarhypotheek. Maandelijks betaalt u naast de hypotheekrente ook een premie voor de levensverzekering. Deze premie is opgebouwd uit een spaarpremie en een risicopremie. De spaarpremie wordt door de bank opzij gezet en u ontvangt hierover een vast percentage rente. De uitkering van de levensverzekering vindt plaats aan het eind van de looptijd van de hypotheek. Daarnaast kan de uitkering in geval van overlijden ook vervroegd worden uitgekeerd. De hoogte van de uitkering van de levensverzekering is meestal precies genoeg om uw hele hypotheek in één keer af te lossen. De risicopremie zorgt ervoor dat de levensverzekering bij overlijden vervroegd wordt uitgekeerd.

Het is voor ouderen vaak lastiger om een spaarhypotheek te krijgen. De kans is namelijk zeer aanwezig dat een ouder iemand voor het einde van de looptijd van de spaarhypotheek te overlijden komt. Hetzelfde geldt met mensen met (ernstige) gezondheidsproblemen. Omdat hypotheekaanbieders niet graag risico lopen willen zij weten hoe groot het risico is dat u tijdens de looptijd van de hypotheek te overlijden komt. Dit doen hypotheekaanbieders door middel van een gezondheidsverklaring en eventueel een medische keuring. Hypotheekverstrekkers brengen vaak ook een hogere premie in rekening voor ouderen of mensen met gezondheidsproblemen.

Een gezondheidsverklaring is een uitgebreide lijst met vragen over uw gezondheid. Het doel van een gezondheidsverklaring is om te bepalen of de door u aangevraagde spaarhypotheek kan worden aanvaard. De medische adviseur van de hypotheekaanbieder kijkt dus of u, wat betreft uw gezondheid, een aanvaardbaar risico bent voor de hypotheekverstrekker.

Hier vindt u een voorbeeld van een gezondheidsverklaring:

Bij hypotheken hoger dan €150.000 wordt door de meeste hypotheekverstrekkers een medische keuring vereist. Een medische keuring wordt gedaan door een onafhankelijke medische specialist. De kosten van deze medische keuring worden betaald door de hypotheekverstrekker.

Tags: , ,


Artikelen